Őrvidék

Barátfalva-Ollersdorf

világháborús emlékmű


Kabold-Kobersdorf

világháborús emlékmű

A két világháború kaboldi áldozatainak emlékműve a település déli részén.


Rábakeresztes, Heiligenkreuz

világháborús emlékmű


Rábort

világháborús emlékmű

Az 1937-ben állított emlékmű 18 hősi halottnak állít emléket.


Rohonc

Szabadság emlékmű

A Szabadság emlékművet először 1848 tavaszán állították fel Rohonc főterén. Az 1848-as magyar forradalom nyomán megszületett polgári átalakítást célzó, ún. "áprilisi törvények" tiszteletére egy közelebbről meg nem nevezett "kőszegi szobrász" alkotását avatták fel ünnepélyes körülmények között május 6-án.

Természetesen a forradalom bukását követően az emlékművet el kellett távolítani, csak 1898-ban állíthatták fel újra. Valószínűleg akkor került a talapzatra az alábbi felirat:

"VON DER UNTERTANENPFLICHT BEFREIT EIN EWIGES DENKMAL 1848” - vagyis örök emlékezetéül az alattvalói kötelezettségektől való szabadulásnak - 1848.

Ezt követően számos alkalommal helyezték át az alkotást a belvároson belül. Az 1970-es években az akkori városvezetés lebontatta a szabadságoszlopot. Végül Josef Saly polgármester 1997-ben restauráltatta az alkotást és jelenlegi helyén újra felállíttatta.

Maga az emlékmű visszafogott, ünnepélyes stílusú dór oszlop, tetején a turulmadárral, hirdetve a szabadságot, a bátorságot és az erőt.

Az 1848-as polgári forradalomról itt olvashat részletes összeállítást


Rőtfalva

világháborús emlékmű