Lethbridge (Kanada)

A felsőgödi születésű Gemer György öt éves szovjet hadifogság, magyar börtön és kényszer munkatábor után 1956-ban Kanadába menekült. Aktív tagja lett az Alberta tartományban lévő Lethbridge város magyar közösségnek. Hadifogságban töltött és hányattatott éveiről Ló voltam Branszkban címmel írt könyvet, melyet az újvilágban is, Magyarországon is megismerhetett az olvasóközönség.

Gemer úr kezdeményezésére alakult Centenáriumi Bizottság kétéves munkáját siker koronázta, és végül álma valóra vált: egy Turulmadár „rárepült” a sziklás Hegységből hozott négy méter magas kőoszlopra, amelyet a Lethbridge-i városháza és a színház előtt állítottak fel.

Az ott élő valamennyi nemzetnek állt ekkor már jelképe köztéren, csak a magyaroknak nem. Szponzorokat meggyőzve, s a szobrászművészt is maguk mellé állítva valósulhatott meg az elképzelés.

Az új emlékmű magyar címerrel és egy emléktáblával jelzi a szabadságban és harmóniában ott élő magyarok háláját. Ez az egyedüli Turulmadár Kanadában.

A tartomány száz éves születésnapján, 2005. szeptember3-án egész napos betöltő ünnepségsorozat keretében került sor az emlékmű avatásra.

A szobrászművész a város lakója, Don Tony.

A talapzat domborművét szintén Don Tony készítette, amelyet 2006. október 23-án az 1956-os forradalmunk 50. évfordulóján lepleztek le.

Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról itt olvashat egy összeállítást.