Április 11. - A költészet napja

„A dolgok változnak. A vers örök." (József Attila)

„A Múzsa kint áll előttünk az utcán.
Engedjük be a házunkba.
És ne csak ezen a napon.
Az év mindegyik napján.”
(Somlyó György)

“…Vegyél a kezedbe egy szép verset, olvasd el többször is, a szép szavak gazdagítsanak téged! A legtöbb ember - azt mondják - 2-3000 szót használ. Arany János közel 60 000 szót használt fel a műveiben, 60 000-t! Hát akkor érdemes Arany Jánost olvasni? József Attilát? Ady Endrét? Persze hogy érdemes, mert akkor tanulsz, gazdagodsz!…” (Böjte Csaba)


Hazánkban 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. „Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga?" - kezdte Ars poetica Német Andornak című versét József Attila, aki nem tudhatta, hogy születésének napja egykoron a költészet napjává, s egyben a magyar irodalom ünnepévé válik majd, amely már több mint fél évszázados hagyományra tekint vissza.

A Holnap Irodalmi Társaság alapító tagjainak - Ady Endre, Juhász Gyula, Dutka Ákos, Emőd Tamás - szoborcsoportja Nagyváradon
A Holnap Irodalmi Társaság alapító tagjainak - Ady Endre, Juhász Gyula, Dutka Ákos, Emőd Tamás - szoborcsoportja Nagyváradon

A magyar költészet napját először 1964-ben ünnepelték meg, s azóta is minden év április 11-én előadások, felolvasások és versmondó versenyek keretében emlékeznek meg országszerte a poétikáról, s egyik legnagyobb költőnkről, József Attiláról. Sokan azonban nem is tudják, hogy nem csak József Attila született ezen a napon, hanem Márai Sándor is, aki csupán öt évvel volt idősebb a költőnél.

Hagyományosnak mondható, hogy sokan meglátogatják József Attila egykori lakóhelyét a Gát utcában és itt helyezik el koszorúikat. Talán ez mondható az egyéni megemlékezések legbensőségesebb módjának.

E napon minden évben az ország számos pontján kulturális programok sokasága várja az érdeklődőket. 1998-ban a költészet napját tizennégy költő úgy ünnepelte, hogy közösen írtak egy szonettkoszorút (a szonettkoszorú ugyanis 14 szonettből áll).

„Szeresd a verset, megtanít sírni, vagy szépen búsulni,/ magasba vágyni, mélységbe hullni.” (Győry Dezső)

„Kenyerünk mellé kell a dallam is:/vers és virág az ember asztalára” (Várnai Zseni)

A költészet napja előtt is tiszteleg a honlap magyarság és istenes verseiből összeállított antológia.Rohn Alajos: Öt költő az Akadémia címerével - Petőfi, Arany, Kisfaludy Károly, Vörösmarty, Kazinczy,
Rohn Alajos: Öt költő az Akadémia címerével - Petőfi, Arany, Kisfaludy Károly, Vörösmarty, Kazinczy,