A zene világnapja

Kontuly Béla: A zene allegóriája.
Kontuly Béla: A zene allegóriája.

„Ahol a szó bágyadt, ott a zene diadalmaskodik." (Hans Christian Andersen)

„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal." (Kodály Zoltán)

„A zene megsokszorozza örömünket, megsokszorozza fájdalmunkat. Ha elviselhetetlen a fájdalom, a zene két lehetőséget hagy, és döntésre kényszerít: elpusztulni vagy újjászületni." (Szimeonov Todor)

„A szavak nem mindig képesek elvégezni azt a munkát, amelyre szükségünk van. Zene kell ott, ahol a szavak kudarcot vallanak." (Patrick James Rothfuss)

„A zongora billentyűi feketék és fehérek, mégis milliónyi színt képesek megjeleníteni az elménkben." [Maria Cristina Mena]

„Nem fog rajta se kor, se háború, se válság,
úgy mutat tükröt, hogy nem akarja, hogy lássák.
Tud mit mondani szélben, fagyban, napsütésben,
szeretem, hogyha szótlan marad, akkor is értem."
(Punnany Massif)

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza." (Kodály Zoltán)

A Zenei Világnap ünnep. A ZENE ünnepe.

A Zeneakadémia freskója
A Zeneakadémia freskója

„Kezdetben van a csend, és a zene a csendből jön. Azután következik az a megmagyarázhatatlan csoda, ami a legkülönbözőbb hangzások és struktúrák alkotta folyamatokból összeáll. Aztán visszatér a csend. A csend voltaképpen a zene előfeltétele." - mondja Martin Meyer.

A zene a legnagyobb jótétemény, amit a halandók ismerhetnek - fogalmazta meg J. Addison - az 1600-as évek végén. Kodály így vall ugyanerről: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken." Valóban, a zene kincs, sokféle muzsika öleli körül mindennapi életünket, bátorít, lelkesít, vígasztal...; szeret minket, embereket.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét „a zene világnapja" rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Zene - Dávid Júlia üvegkompozíciója
Zene - Dávid Júlia üvegkompozíciója

A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és - az UNESCO elveinek megfelelően - szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést. Azonban a világnap nemcsak erről szól. A világhírű hegedűművész az alábbi szavakkal indította útjára kezdeményezését: „Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói."

A Zeneakadémia első emeleti csarnokában látható Kőrösfői-Kriesch Aladár freskója. A festmény a zene múzsáját, Euterpét ábrázolja. A kor szelleméhez képest meglehetősen kendőzetlen ábrázolás azt szimbolizálja, hogy minden műalkotást, szobrot, festményt el lehet takarni, de a zenét nem.

„A zene a legnagyobb kerítő, a legveszedelmesebb csábító. Az értelem szűkölni kezd, mikor zenét hall. A zene értelemellenes. Nem megérteni akar, mint az értelem, hanem szétáradni, feldúlni, lefegyverezni, elcsábítani, megérinti bennünk a titkosat és fájdalmasat, feltárja azt, amit oly gondosan rejtettünk magunk elől, minden eszközzel fegyelmeztünk - olyan, mint a tavaszi vadvíz, feldúlja az értelem által aggályosan parcellázott, megművelt és megmunkált, szabályozott és fegyelmezett területeket. Ahová a zene kiárad, ott az értelem törvényei nem érvényesek többé. A gyönyörűségben, melyet a zene ad, a halálvágy kéjes megsemmisülésének beteg érzései hullámoznak. A zene támadás." (Márai: Füves könyv)