Július 3. - Than Mór elkészíti az első magyar bélyeg tervezetét - 1848

A bélyegek ősét több országban is megtalálhatjuk, de mai formájukban először Angliában jelentek meg 1840. májas 6-án. Angliát gyors egymásutánban követte a többi ország. Ausztria csak 1850-ben jelentette meg első bélyegsorozatát.

Magyarország megelőzte volna Ausztriát, ha a szabadságharc szomorú véget nem ér. Kossuth utasítására ugyanis Than Mór - az akkor még jogászként tevékenykedő fiatal festőművész - már 1848 júliusában elkészítette az első magyar bélyeg tervezetét (a magyar címert ábrázolja "Magyar Álladalmi Posta" felirattal). Ha az elképzelés megvalósul, Magyarország nyolc évvel az első angliai postabélyeg megjelenése után, megelőzve sok európai államot, kiadta volna első bélyegét.

A tervezet kivitelezés céljából már nyomdai eljárás alá került, állítólag a bélyeg nyomólemezei is elkészültek, de sajnos a bélyeg kiadásra már nem kerülhetett sor. A szabadságharc leverését követően önálló állami létünknek szinte minden nyoma hosszú évekre megszűnt, a bélyeg nyomólemezeit is az osztrák hatóságok megsemmisítették. Az eredeti rajz szerencsére átvészelte a történelem viharait, és az 1920-as években előkerült.

Így lettek a mi első bélyegeink is az 1850-es osztrák bélyegek. Az első önálló magyar bélyegek 1870 júliusában (hivatalosan 1871 május 1-én) kerültek forgalomba, felváltva az 1867-es, ún. "közös ügyes" bélyegeket.

Az első magyar postabélyeg tervrajzát ma a Bélyegmúzeum őrzi.

Forrás: hu.metapedia.org; blog.xfree.hu/myblog.tvn?n; atlanta.atw.hu