Május 31. - Gothard Jenő születésnapja

"Gothard Jenő csendes, nyugodt munkás volt.
Szakmájáról nem sokat beszélt, de annál többet cselekedett."
(Konkoly Thege Miklós)

Gothard Jenő (Herény, 1857. máj. 31. - Herény, 1909. máj. 29.): gépészmérnök, csillagász, az MTA levelező tagja (1890).

Az obszervatórium épülete 1881-ben.
Az obszervatórium épülete 1881-ben.

A Vasvármegyei nemesi család legidősebb sarja, a természettudományos érdeklődésű Gothard Jenő a bécsi politechnikumban gépészmérnöki oklevelet szerzett. Közben geodéziai és csillagászati tanulmányokat is folytatott.

A nála mintegy tizenöt esztendővel idősebb, akkor már világhírű csillagász, az ógyallai Konkoly Thege Miklós hatására csillagászati obszervatóriumot rendezett be a Szombathely melletti Herényben lévő birtokán.

Az egykupolás főépület tervét Hauszmann Alajos műegyetemi tanár készítette, a berendezéseket és a dobalakú kupolát maga a fiatal polihisztor földbirtokos Gothard Jenő tervezte.

A csillagászati megfigyelésekben 1883-ig testvére, Gothard Sándor (1859-1939) is segédkezett, a harmadik fivér, Gothard István (1869-1948) pedig a meteorológiai adatgyűjtésben vett részt. Gothard Jenő jobbkeze Molnár József műszerész volt, akivel élete végéig együtt dolgoztak.

A Herényi Asztrofizikai Obszervatóriumban az első észlelés, amelyet a századforduló új tudományágában, az asztrofizikában világszerte jelentkező sikersorozatok hazai kezdő lépései között tartanak számon, 1881. október 20-án történt.

Fő műszere a Konkoly-Thege Miklóstól vásárolt 26 cm-es reflektor volt. Alapvető érdemeket szerzett a fotográfia hazai elterjedése, tökéletesítése, valamint csillagászati alkalmazása terén. Asztrofizikával, főként az üstökösök spektroszkópiájával és égi fotográfiával foglalkozott.

Szombathely, Herényi temető
Szombathely, Herényi temető

Felfedezte a Lyra gyűrűs köd központi csillagát, és kimutatta, hogy az fizikai kapcsolatban van a köddel. A nóva csillagok és a planetáris köd színképek hasonlóságát felismerte, és elsőként jutott arra a következtetésre, hogy a nóvarobbanások során gázburok dobódik le a csillagról. Mint a fényképi úton történő csillagászati megfigyelések tökéletesítője, több csillagászati és fényképészeti műszert talált fel. Saját műhellyel is rendelkezett, ahol előbb magának, majd külföldi intézeteknek is gyártott különféle csillagászati műszereket.

Több külföldi tudományos testület, többek közt a londoni Royal Astronomical Society (1883), a német Astronomische Gesellschaft (1884) tagja.

Az MTA levelező tagja (1890). Róla nevezték el a szombathelyi gimnázium épületében 1949-ben létesült csillagvizsgálót, melyben az 1918-ban végleg megszűnt herényi obszervatórium megmaradt műszerei és könyvtára is elhelyezésre találtak. Szakmai örökségét méltó módon gondozza az ELTE asztrofizikai obszervatóriuma, amely az ő nevét viseli. Az 1710. sorszámú kisbolygó névadójaként örök időkre az "égre írta nevét" az utókor.

Forrás: csillagaszat2009.elte.hu, gothard.hu