Takarékossági világnap

„Minden megtakarított penny egy másikat fial." (Benjamin Franklin)

„A legelégedettebb ember az, aki egyszerre tud költekezni és takarékoskodni, hiszen így kettős az öröme." (Samuel Johnson)

„Gyakori tévedés, hogy a pénz rontja meg az embert. Nem, a pénz vagy annak a hiánya csak felnagyítja a jellemedben lévő hibákat vagy erényeket." (Csernok Miklós)

„Gazdálkodjál a pénzzel meg az idővel. És pediglen az idővel jobban mint a pénzzel, mert az idő napról-napra drágább, a pénz pedig évről-évre olcsóbb." (Milkó Izidor)

„Egy nagy háztartásban minden kicsiség számít." (Sjón)

„A pénz sosem alszik, és igen féltékeny. Ha nem figyelsz rá eléggé, egy reggel arra ébredsz, hogy végleg lelépett." (Tőzsdecápák - A pénz nem alszik cmű film)

„Még ma hagyd abba az akarás akarását és kezdj el megtakarítani. Ne a jövő hónaptól, hanem mától. Mert minden fogyókúra a jövő héten fog elkezdődni, már évtizedek óta. Nincs ez másként a pénzügyi fogyókúrával sem." (Csernok Miklós)

Október utolsó munkanapja a Takarékossági Világnap. A dátum az 1924-es milánói nemzetközi pénzügyi konferenciának állít emléket, ahol három földrész takarékpénztárainak küldöttei két fő témában folytattak szakmai eszmecserét: egyrészt számot adtak a pénzintézetek működésének jellemző tapasztalatairól, céljairól és terveiről, másrészt azokról a hatósági és takarékpénztári feladatokról esett szó, amelyek a betétesek érdekeinek és jogainak fokozottabb védelmét szolgálják. Itt határozták el, hogy a világ takarékpénztárai a jövőben október utolsó munkanapján ünnepeljék a takarékosság világnapját.

Magyarország legnagyobb pénzintézete, az OTP Bank 1964-ben csatlakozott a nemzetközi tanács felhívásához.

Ez a nap a takarékoskodó emberek napja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a megtakarítások és az öngondoskodás fontosságára. A kezdeményezés Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kap, melyhez egyre több szervezet, pénzintézet csatlakozik.

Nagyon sok jó tanács hangzik el ilyenkor. Talán a legfontosabb tanács az, hogy az igényeink összhangban legyenek a lehetőségeinkkel. Ha ez megvan, akkor a belső harmóniánk is jól működik, s akkor könnyebben átvészeljük a nehezebb, spórolósabb időszakokat is. Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér, mert ahogy Dickens mondja: „Ha az éves bevételed 20 font, és az éves kiadásod 19 font, az eredmény: boldogság."