A szociális akció nemzetközi napja

A Szociális Munkások Nemzetközi Szervezete (IFSW) az Európai Unió által támogatott kutatási programban összegezte az európai szociális munkások tapasztalatait a társadalmi kirekesztettséggel kapcsolatban. A kutatás vezetői arra biztatták a résztvevő országok kormányait, hogy döntéshozókkal és szakemberekkel, az e területen dolgozó vagy a problémák iránt érzékeny civil szervezetekkel, közösségekkel együtt dolgozzanak ki programokat a marginalizálódott rétegek beilleszkedésével kapcsolatosan. Az IFSW 1997. november 12-ére meghirdette (ekkor még csak erre az egy napra) A SZOCIÁLIS AKCIÓ NEMZETKÖZI NAPJÁ-t.

Magyarországon először Nógrád megyében ünnepelték meg ezt a napot 1998-ban. Nógrád Megye Közgyűlése felhívással fordult valamennyi önkormányzathoz, a magyar társadalomhoz, hogy segítsék a kezdeményezés hagyománnyá válását. 2000 novemberében Budapesten is megrendezték az első emléknapot, amelyen a szociális és családügyi miniszter kitüntetéseket adott át.

A Szociális Munka Napja is november 12-e lett a nemzetközi akciónap emlékére, illetve az akciónap tartalma miatt született az a javaslat, hogy ezentúl Magyarországon (legelőször Nógrádban) minden évben november 12-e legyen a Szociális Munka Napja. Ekkor került sor a szociális és gyermekvédelmi ellátás területén dolgozó szakemberek munkájának méltó elismerése céljából a Salkaházi Sára díj megalapítására.

A Szociális Munka Napjának legitimációja 2000. augusztus 30-án következett be, amikor is az országos írott sajtóban megjelent a hír, hogy a „szociális területen dolgozók november 12-én, a szociális munka napján kapják meg az ígért egyszeri bérkiegészítést". Az országos sajtóban ekkor jelent meg a november 12-i dátum és a szociális munka napja megnevezés.

Nógrád Megye Salkaházi Sára díja olyan egyéneknek és közösségeknek adományozható, akik a megyében vagy a megye érdekében a szociális ellátás és igazgatás, valamint a gyermekvédelem területén kimagasló munkát végeztek, illetve kiemelkedő eredményeket értek el.