Stühmer Frigyes

„A német gyáros, aki megédesítette a magyarok életét."Stühmer Frigyes (Mecklenburg, 1843. dec. 18. - Bp., 1890. máj. 11.): ipari úttörő, cukorka- és csokoládégyáros.

Ő hozta létre az első olyan, gyári méretű, cukorka és csokoládé gyártó céget Magyarországon, amely kiállta a versenyt az osztrák és cseh termékekkel. Felismerte, hogy a cukorka és a csokoládé fontos fogyasztási cikk, jövője van. Nagy szerepet játszott abban, hogy a luxuscikknek számító csokoládé elindult a közszükségleti cikké válás útján.

Az elsőrangú szakképzettségű Stühmer Frigyes kezdettől fogva kitűnő termékeivel hamarosan virágzásba hozta üzemét. Készítményeit a tisztaság, jó minőség és az ízléses kiállítás jellemezte.

Ő kezdte el a ma hagyományosan magyar cikknek számító szaloncukor nagyüzemi gyártását.

1866-ban Mecklenburgból vándorolt be és Pesten telepedett le, ahol egy Szentkirályi utcai kis cukorkaüzletben vállalt munkát. A szerény vállalatot 1868-ban megvásárolta, bővítette, korszerű gépi berendezéssel látta el. A kezdeti cukorkaüzemhez 1883-ban gőzüzemű csokoládégyárat épített, s ezzel meghonosította Magyarországon a nagyüzemi csokoládégyártást.

Az ipar fejlesztésében kifejtett tevékenységéért Ferenc József osztrák császár és magyar király a koronás arany érdemkeresztet adományozta neki. Elsők között kapott engedélyt termékein a magyar címer használatára.

Gyára vezetését 1890-ben bekövetkezett halála után özvegye, majd fiai vették át, akik azt 1928-ban részvénytársasággá alakították át. A befolyt pénzből a kis, földszintes ház helyére ötemeletes gyárépületet emeltek (ekkor már 300 alkalmazottjuk volt, tíz évvel később már 800), de hamarosan az is szűknek bizonyult, s 1941-ben felhúzták az ország ismét csak legnagyobb - Európa egyik legmodernebb - csokoládégyárát a Vágóhíd utcában.

az unokáról elnevezett csoki 1930-as plakátja
az unokáról elnevezett csoki 1930-as plakátja

A Stühmer cég európai színvonalú kereskedelmi kultúrát képviselt, nemcsak termékei voltak vonzóak, de boltjai is, különös gonddal tervezett fióküzletei minden magyarországi nagyvárosban, sőt Párizsban és Bécsben is megtalálhatóak voltak. A csomagolást is jeles iparművészekkel (Lukáts Kató, Jeges Ernő, Szirmai Ili) terveztették, s a Stühmer-dobozok messze földön híressé váltak.

A 30-as években a cég széles körű reklámtevékenységet folytatott, a csokoládék, a bonbonok és a cukorkák egyaránt kelendőkké váltak, s olyan népszerű márkái voltak, mint például a "tibi" csokoládé, a Frutti karamella, a Zizi drazsé, a Ropp ostyaszelet, a Bronhy, a Gripp cukorkák vagy az "E" kakaó a pöttyös dobozban. Különleges, a világon egyedülálló termékük volt az 1934-től gyártott, úgynevezett "porcelánozott" csokoládéfigura. A Stühmer nevéhez fűződik az olcsó nugátszerű termékek piacra dobása is.

A vállalat Párizsban elosztó telepet, Abbaziában lerakatot, az ország legtöbb városában fióküzletet tartott fenn; belőle fejlődött a mai Budapesti Csokoládégyár.