A Rubik-kocka magyar szabadalmi bejelentésének közzététele

Rubik kocka - játék vagy matematika?

1976. október 28-án került közzétételre a RU0158 ügyiratszámú „Térbeli logikai játék” című szabadalmi bejelentés, amely később a legsikeresebb magyar találmánnyá vált „bűvös kocka” vagy „Rubik-kocka” néven.

Valószínűleg már sokakban felmerült e kérdés, hogy az 1975-ben (1977-ben szabadalmaztatott) megszületett fejtörő vajon matematikai feladvány műanyagba öntve, vagy netán egy játék, melynek vannak csekély matematikai vonatkozásai is?! Valójában mindkettő, hiszen alkotója, Rubik Ernő építészmérnök, valójában egy szemlétetőeszközt szeretett volna alkotni a térbeli mozgások elmélyültebb vizsgálatához, amit egy 2x2x2-es kocka megalkotásával álmodott meg. Persze, ennek megvalósítása technikai szempontból nem volt a legegyszerűbb. Majd hamarosan megjelent a 3x3x3-as Rubik-kocka, mely meghódította az egész világot - mint játék.

Alighanem már mindenkinek volt a kezében Rubik kocka, annak is a 3x3x3-as verziója (minden oldala 3x3 négyzetből/kockából áll). A kirakott kocka minden oldala más-más színű, egymással átellenben: fehér - sárga, kék - zöld, piros - narancssárga. Minden sarokkocka 3, minden élkocka 2 különböző színnel van jelölve - nincs két egyforma alkotóeleme! Nagyszerűsége abban áll, hogy minden oldala elforgatható, és miután így tettünk, bármelyik oldallal folytathatjuk a forgatást. Így tudjuk „összekeverni” kockánkat.

A lehetőségeink szinte végtelennek tűnnek. A riasztó mennyiségű különböző esetek közül mindössze egy a helyes. Tehát ha valaki nekiáll, és véletlenszerűen forgatja a kockát, másodpercenként egyet fordítva rajta, és persze egyszer sem jut vissza egy előző helyzetbe, úgy egy véletlenszerűen összekevert helyzetből legkésőbb 1371512026715 év múlva sikerrel jár... Sokkal inkább célravezető, ha valaki elkezdi böngészni az internetet, ahol oldalak százain foglalkoznak a fejtörő megoldásával.

A mai napig hatalmas élmény, a felfedezés öröme mindenki számára a kocka és kirakása, még világbajnokságot is rendeznek.

Jó szórakozást és fejtörést mindenkinek!

Forrás: technika.halmaz.hu