Április 10. - Nemzeti rákellenes nap

Magyarország 1993 óta tartja minden év április 10-én a nemzeti rákellenes napot.

A Magyar Rákellenes Liga szervezi az eseményt. Az időpont kiválasztásának oka, hogy e napon született dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a hazai rákkutatás úttörőjének is számít.

Az ünnep lényge, hogy a társadalomnak minden rétegét beleértve - magát az embert is - küzdjenek a rákbetegség ellen, és felébresszék saját felelősségüket magukban.

Dollinger Gyula (1849-1937)

Tanszékvezető 1898-1919 között. A hazai orthopédia megalapozója, korának minden újításával lépést tartott, iskolát teremtett a sebészeti tevékenység fejlesztése és az újabb technikák bevezetésében. Ő végezte az első epekőműtétet hazánkban. A Magyar Sebész Társaság alapító elnöke, megalakította az Országos Rákbizottságot, a Budapesti Orvosegyesületnek, az Országos Orvosszövetségnek elnöke volt. Ő terveztette a külső klinikai telepen a klinika végleges épületét, ami aztán Korb Flóris és Giergl Kálmán építész tervei alapján készült, és 1909-ben adták át a pesti Szigony utca és az Űllői út sarkán.

A Magyar Rákellenes Liga mindig nagyon fontosnak tartotta, hogy a tudomány új eredményeit ismerje, kövesse, s hogy erről megfelelő szinten a betegeket tájékoztassa. Mindig hitt abban, hogy az a beteg, aki tudja, mi vár rá, aki tudja, hogy az előtte álló műtét, kezelések milyen mellékhatásokkal járnak majd, az könnyebben éli át ezeket, mint aki ezekről semmit vagy csak nagyon keveset tud. A betegek számára számtalan kiadványt, ismertető füzetet készít a liga, hogy az új ismereteket ne csak szóban hallhassák, hanem otthon, nyugodt körülmények között újra áttanulmányozhassák.

Forrás: infovilag.hu