DECEMBER 10. - dr. Petz Aladár születésnapja

Győr, 1888. december 10. - Győr, 1956. február 27.

Orvos. Az orvosi egyetemet Budapesten végezte. 1922-től a győri Szentháromság Kórház igazgatója lett. Ez idő alatt a kórházat továbbfejlesztette: megépült az új belosztály, ideg-elmeosztály, gyermekosztály, bőrosztály.

1921-ben mutatta be a Magyar Sebésztársaság nyolcadik kongresszusán a később híressé vált gyomorvarrógépét, melyet 1924-ben világszabadalomként jegyeztek be. Az orvosi szakirodalomban Petz-varrógépnek nevezik, módosított változatát napjainkban is használják.

1936-ban a Magyar Sebészeti Társaság elnökének választották, számára ez a legnagyobb szakmai elismerést jelentette. 1933-ban az ún. distractiós készülékkel korszerűsítette a nyílt alkar és lábszártörések kezelését. 1929-ben megjelent a Győr Szabad Királyi Város Szentháromság Kórházának Múltja és Jelene című könyve. Művében összefoglalja a város egészségügyének egész történetét 1749-től 1928-ig. Orvostörténeti alapmű. Minden ezirányú kutatásnak nélkülözhetetlen forrása.

A második világháború alatt sikerrel védte meg a kórházat és felszerelését a rombolástól. 1950-ben politikai okokból leváltották igazgatói állásából, de a sebészeti osztály vezetését megtarthatta. Továbbfejlesztette a gyomorvarrógép szerkezetét. Műszaki érdeklődését ennyi eredmény sem elégítette ki, több szabadalmi bejegyzéssel rendelkezett: többek között az autók szerkezetének célszerűsítése, combnyakszegezéshez szerkesztett egy célzókészüléket, univerzális szögmérőt a combnyaktörések törési síkjának meghatározásához. 1956-ben hunyt el váratlanul. Családja szellemi és tárgyi emlékeit Győr városára hagyta. A megyei kórház viseli nevét.