A magyar szabadság emléknapja

Az emlékezetes plakát
Az emlékezetes plakát

Az Országgyűlés 2001. május 8-án elfogadta az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a magyar szabadság napjáról szóló koalíciós előterjesztést, amely június 19-ét - az utolsó idegen megszálló katona távozása emlékére - nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a magyar szabadság napjává nyilvánította. 1944. március 19-e óta először nem állomásozott idegen katona magyar földön, az ország visszanyerte önállóságát. Az 1990. március 10-én Moszkvában megkötött magyar-szovjet kormányközi egyezmény 1991. június 30-át rögzítette a kivonulás befejezéseként, a szovjet alakulatok távozása azonban a tervezettnél két héttel hamarabb megtörtént.

A hazánkban állomásozó Déli Hadseregcsoport 1990 márciusában kezdte meg kivonulását Magyarországról. A szovjet katonákat hazaszállító első katonavonat, amely a Veszprém megyében szolgálatot teljesítő harckocsiezred egy gépesített lövész zászlóalját vitte a Szovjetunióba, 1990. március 13-án hagyta el Magyarország területét. A felszereléseket, harcászati eszközöket és a lebontott laktanyák épületelemeit a záhonyi átrakó pályaudvaron létesített katonai rakodóbázison tették át a magyar szerelvényekből a szovjet vagonokba. A több mint egy éves művelet során összesen másfélezer, katonákat és eszközöket szállító szerelvény távozott „menetrend" szerint az országból. A katonák naponta egy-egy szerelvényt indítottak útnak a szomszédos ország közeli-távoli vidékeire. Az 1991. június 16-án elindult utolsó katonavonat a felszámolt rakodóbázisok felszereléseit vitte magával. A személyi állomány kivonása ezzel párhuzamosan zajlott. Az első, szovjet katonákat hazaszállító katonavonat, amely a Veszprém megyében szolgálatot teljesített harckocsiezred egy gépesített lövész zászlóalját vitte a Szovjetunióba, 1990. március 13-án hagyta el Magyarország területét. Az utolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy, a hazánkból kivonult Déli Hadseregcsoport parancsnoka 1991. június 19-én 15 óra 01 perckor a záhony-csapi hídnál lépte át a magyar határt.

Távozó katonák
Távozó katonák

A csapatkivonás lebonyolítását a vele kapcsolatos pénzügyi elszámolás hosszú, nehéz tárgyalássorozata kísérte. Végül egy olyan „nulla megoldás” született, amelyben a felek kölcsönösen lemondtak egymással szembeni követeléseikről, azaz egyenlőségjelet tettek a szovjet csapatok által hátrahagyott vagyon és az általuk okozott károk nagysága között. Erről 1991. december elején Moszkvában szóbeli egyezség született, majd 1992. november 11-én Budapesten írásbeli megegyezés jött létre Antall József miniszterelnök és Borisz Jelcin orosz elnök között.

A megemlékezés keretében országszerte rendezvényeket, a fővárosban Budapesti Búcsú néven többnapos programsorozatot tartanak. A Gödöllőn 1991 óta, minden év június utolsó hétvégéjén a „Világfa" körül ünnepi műsorral emlékeznek meg arról, hogy Magyarország területén nincsenek idegen, megszálló csapatok. Az ünnepség keretei között a Nemzeti Konzervatív Fórum és a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben életre hívott Magyar Szabadság Napja Díjat is átadják. A Magyar Szabadságért díjat minden évben „olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez".

Gödöllőn minden évben a Világfa körül emlékeznek meg arról, hogy Magyarország területén nincsenek idegen, megszálló csapatok.
Gödöllőn minden évben a Világfa körül emlékeznek meg arról, hogy Magyarország területén nincsenek idegen, megszálló csapatok.

Eddig a következők kapták a díjat:

2000 - Nemeskürty István író
2001 - Antall Józsefné, Antall József volt miniszterelnök özvegye
2002 - Kormorán (együttes) és Makovecz Imre építész
2003 - Csoóri Sándor író
2004 - Csedő Csaba István Csíkszereda polgármestere
2005 - Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke
2006 - Pozsgay Imre egyetemi tanár, volt államminiszter
2007 - Sebestyén Márta énekesnő
2008 - Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa
2009 - Tempfli József nagyváradi megyés püspök és Rózsás János gulágot megjárt író
2010 - Bánffy György (színművész)
2011 - Markó Béla erdélyi magyar költő, politikus
2012 - Mádl Dalma, Mádl Ferenc özvegye
2013 - Sólyom László volt köztársasági elnök
2014 - Jókai Anna, író
2015 - Böjte Csaba
2016 - Halász Judit
2017 - Kaláka együttes
2018 - Bálint György kertészmérnök