A Lelki Egészség Világnapja

A Lelki Egészség Világszövetsége nyilvánította október 10-ét a Lelki Egészség Világnapjává, amelyet Magyarországon 1994 óta tartanak.

Az 1948-ban alakult Lelki Egészség Világszövetség nonprofit szervezetként arra törekszik, hogy elősegítse az érzelmi és lelki zavarok megelőzését, megfelelő kezelését és a mentális zavarokban szenvedők gondozását. A lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja. Ezeket a jogokat az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata is kinyilvánította, s ezt Magyarország 1991-ben ratifikálta. A világnap meghirdetésével az ENSZ-dokumentumban megfogalmazottakat kívánják újra a közvélemény figyelmébe ajánlani.

A világon 400 millió ember szenved lelki és idegi betegségektől. Magyarországon mintegy 150 ezer mentális beteget tartanak nyilván, a depressziósok, neurotikusok aránya a népességben különböző vizsgálatok szerint 20-40 százalék. A mentális betegségekre kevés figyelem fordul, pedig az öngyilkosságok többsége e betegségekhez kapcsolódik. Az öngyilkosok egy része felkeresi a háziorvost a halála előtti hetekben, de az orvosok az esetek több mint felében nem ismerik fel az illető lelki sérülését, betegségét. Magyarország húsz évig vezette az öngyilkosságok listáját (a népesség arányában), de 1988 óta folyamatosan csökken hazánkban az öngyilkosok száma. A világranglistát már a szovjet utódállamok vezetik, Magyarország a 7. helyet foglalja el. Öngyilkosság következtében több európai hal meg, mint ahányan gyilkosság és közlekedési baleset eredményeként vesztik életüket.