A látássérültek nemzetközi napja (A fehér bot napja)

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy a kormányokat és különböző szervezeteket bíztassák az egységes megelőzési beruházásokra. 2000-ben kezdeményezték a „Látás 2020” programot is, amelynek célja, hogy 2020-ra megszűnjék a megelőzhető vakság előfordulása.

Az egészségügyi világszervezet szerint minden ötödik másodpercben megvakul egy ember, és percenként egy gyermek. Ez a probléma is a fejlődő országokat sújtja a legjobban, a nagyjából 60 millió vak hetven százaléka él ilyen országokban. Szomorú, de ezen a téren a statisztikai adatok azt mutatják, hogy Magyarország a szegény ázsiai és afrikai országok közé tartozik az évente hatezer megvakulással.

Ezen esetek nagy része az öregkori látásromlás és a cukorbetegség nyomán alakul ki. Mint minden betegségnél, itt sem lehet eleget hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát. A gyerekeknél ez különösen fontos. A legkisebbeknél gyakori a kancsalság, ami egy egész életre szóló látáskárosodáshoz vezet, ha a szülők nem figyelnek rá oda.

Az időben elkezdett kisgyerekkori korrekció pozitív hatása már tinédzserkorban jelentkezhet, akár a szemüveget is le lehet tenni véglegesen. Ám a javulás, gyógyulás csak rendszeres orvosi kontrollal érhető el.

Arany János: Vakságban

"Köszönöm, oh Isten, köszönöm azt neked,
Hogy hatvan évemig láthatnám remeked,
Ezt a szép világot…"