Február 1. - A Magyar Köztársaság Napja

A köztársaság kikiáltása 1946. február 1.
A köztársaság kikiáltása 1946. február 1.

A Magyar Nemzetgyűlés 1946. február 1-jén hirdette ki a Magyarország államformájáról szóló törvénycikket, létrehozva a Magyar Köztársaságot. Ennek emlékére 2005-ben a kormány ezt a napot a köztársaság emléknapjává tette.

A Magyar Nemzeti Tanács 1918. november 16-án kihirdetett néphatározata értelmében Magyarországon a királyságot a "független és önálló népköztársaság" váltotta fel.

A nemzetgyűlés 1920. február 27-én elfogadta "az alkotmányosság helyreállításáról és az állami főhatalom gyakorlásának ideiglenes rendezéséről", hatályon kívül helyezve a forradalmak intézkedéseit, bevezetve a kormányzó intézményét. Március 1-jén Horthy Miklóst Magyarország kormányzójává választották, létrejött a király nélküli királyság.

A második világháború után a Nemzetgyűlés 1946. február 1-jén eltörölte a királyság intézményét és Magyarországot köztársasággá nyilvánította. A törvény kihirdetése után Tildy Zoltán addigi miniszterelnököt, a Független Kisgazdapárt elnökét választották a második köztársaság elnökévé.

A harmadik magyar köztársaságot 1989. október 23-án, az 1956-os forradalom évfordulóján Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke, ideiglenes köztársasági elnök kiáltotta ki Budapesten.