Április 23. - Könyv napjaKner Imre: Könyv a könyvről
Kner Imre: Könyv a könyvről

„A könyv az emberiség útján az egyik legnagyobb ajándék."
(Ferenczy Béni)

„A könyvet szép, de csalfa tündér lakja;
Ha fölnyitod, megkapja szívedet,
És fölvisz a legragyogóbb csillagra."
(Petőfi)

„A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt s ami ezután lesz... mert aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez. Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell." (Csukás István)

„Minden könyv palack, benne üzenettel. Csak ki kell nyitni." (Jeanette Winterson)

„... könyvek nélkül pedig senki sem lesz tudós." (Comenius)

„Ha elolvasol egy könyvet, legfeljebb azt kockáztatod, hogy többet tudsz meg a világról." (Iselin C. Hermann)

„Azt hiszem, mindnyájunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában. (Gabriel García Márquez)

„Már nincs lelkiismeretfurdalásom, ha írás nélkül töltöm el a napot. De még mindig komoly lelkiismeretfurdalásom van, ha úgy múlik el egy nap, hogy nem olvastam." (Márai Sándor)

„Üres volt az egész, mint valami notesz. Csak az első lapjára volt ráírva az édesapám szép öreges betűivel ez az egy sor: - Sose kívánj több földet, mint amennyit meg bírsz szántani! Azóta sohase tettem be a könyvtáramba könyvet olvasatlan."
(Móra Ferenc)

„A könyvre adott pénz látszólag eldobott pénz. Mint a vetőmag." (Gárdonyi Géza)

„A könyvek a legcsendesebb és legkitartóbb barátok; a legelérhetőbb és legbölcsebb tanácsadók, és a legtürelmesebb tanítómesterek." (Charles William Eliot)

„A jó könyveket el kellene tiltani, hogy olvassák is őket." (Móra Ferenc)

„Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember -
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember."
(Babits Mihály)

A könyvek azért vannak, hogy megtartsák magukban a tudást, mialatt mi a fejünket valami jobbra használjuk. Az ismeretek számára a könyv biztosabb otthont nyújt. Az én fejemben bármilyen könyvszagú ismeretnek a felezési ideje néhány hét. Így hát az ismereteket biztos megőrzésre a könyveknek, könyvtáraknak hagyom, és inkább horgászni megyek, néha halra, néha új ismeretekre. (Szentgyörgyi Albert)


Cervantes szobra Madridban
Cervantes szobra Madridban

1995-ben az UNESCO - katalán - javaslatra - a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen - különös tekintettel az internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére. A világnap meghirdetésével az UNESCO tisztelegni kíván a könyvek és szerzőik előtt, továbbá fel kívánja hívni a figyelmet az olvasás fontosságára, és rá kíván világítani az olvasásban rejlő örömökre. Fontos felismerni, hogy a könyvek és az olvasás meghatározó szerepet játszik az emberiség társadalmi és kulturális fejlődésében. Ne feledjük, olvasni jó! Egy jó könyv csodákra képes. Tanít, nevel , fejleszti szókincsünket, fantáziánkat, kikapcsolódást biztosít, vagy akár a jókedvünket is visszahozhatja. Egy felmérés szerint az emberek 12 %-a semmit nem olvas, 14 % mondja magát rendszeres olvasónak.

„Egyetlen energiaforrás sem bocsát ki annyi fényt, amennyit néha egy kis kötet sugározni tud magából, és az elektromos áramnak soha nem lesz annyi energiája, mint amennyi elektromosság az írott szóba belefér.” (Stefan Zweig)

„A könyv birodalma az egyetlen hely, ahol anélkül vizsgálhatsz meg agy törékeny gondolatot, hogy szilánkokra törnéd, vagy anélkül tanulmányozhatsz egy robbanásveszélyes gondolatot, hogy a levegőbe röpítene. Egyike azoknak a mennyei helyeknek, ahol az emberi elme ki van téve a provokációnak, mégis élvezheti a magány boldogító varázsát." (Edvard P. Morgan.)

Április 23-a érdekessége, hogy egyazon évben (1616-ban) ezen a napon halt meg William Shakespeare, Miguel de Cerventes és Inca Garcilaso de la Vega is.

Április 23-a a katalánok védőszentjének - Sárkányölő Szent György - is a napja. Így ott ezen a napon emlékeznek meg a "rózsákról és a könyvekről", mert a legenda szerint Szent György a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Ezért Barcelonában ez a nap a XIII. század óta a "szerelmesek ünnepe" is.

(A spanyol kormány eredetileg Cervantes születésnapját készült a könyv napjává nyilvánítani, de október 7-e a borongós őszt idézi, ezért inkább a költő halálának napjára tették az ünnepet.

„A könyvek nem élettelen papírok, hanem a polcon sorakozó élő elmék. Mindegyik a saját hangján beszél, és mint ahogy egy lejátszóból gombnyomásra felhangzik a zene, levéve és kinyitva egy kötetet, meghalljuk egy térben és időben messze lévő társunk hangját, amint értelmünkhöz és szívünkhöz szól." (Gilbert Highet)

"Ha én kormány lennék, falragaszokon szólítanám fel a nemzetet, kiáltványokat és szózatokat intéznék a nemzethez, így könyörögnék, hogy térjen észre és kezdjen végre olvasni, (nem olyan nagy szégyen ez!...)" (Márai Sándor: Ami a Naplóból kimaradt 1947)

Forrás: fszek.hu