A hepatitis világnapja

Baruch Samuel Blumberg
Baruch Samuel Blumberg

A hepatitis a máj gyulladásos betegsége, amely leggyakrabban vírusfertőzés következményeként alakul ki. A hepatitis korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, rengeteg embert fertőz meg naponta úgy, hogy sokan közülük ezt még csak nem is sejtik.

1976-ban a Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat Baruch Samuel Blumberg amerikai orvos, biokémikus kapta a hepatitisz B vírus felfedezéséért és a fertőzést megakadályozó vakcina kifejlesztéséért. 2010 óta, a WHO javaslatára július 28-i születésnapja emlékére e nap a hepatitisz elleni küzdelem világnapja. A világnap célja, hogy emlékeztesse az embereket a hepatitis vírus veszélyeire, felhívja a figyelmet a betegség kialakulásának okaira, a korai felismerés jelentőségére és a betegség gyógyításának lehetőségeire.

A krónikus hepatitis B vagy C fertőzés ma már mintegy félmilliárd embert érint a világon, Magyarországon pedig a vezető halálozási okok között szerepel a krónikus májbetegség. Évente ugyanis 6-8000 ember hal meg májzsugorban, amely döntően a hepatitis fertőzések, valamint az alkoholos májkárosodás következménye. A hazai hepatitis-fertőzöttek száma százezerre tehető, de közülük csak hétezret kezelnek, mert a betegek sokszor nem tudnak arról, hogy fertőzöttek.

A hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyűjtőneve, a jelenleg ismert vírusokat A-tól G-ig jelzik. Tüneteikben sok a hasonlóság, így a májgyulladás és a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. A hepatitis vírusok a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszerrel, vízzel), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál). Utazóknak mindenképpen érdemes oltással védekezniük az A és a B vírus ellen, a C ellen nincs vakcina.

A Hepatitis B-vírus
A Hepatitis B-vírus

A hepatitis vírusfertőzés tüneteit általában nehéz felismerni. Enyhe sárgaság, fáradékonyság, gyengeség, bőrviszketés, esetleg a máj megnagyobbodása utalhat májbetegségre. A WHO sokáig alvó oroszlánnak hívta a betegséget, mivel a hepatitis C-vírusfertőzés okozta krónikus májgyulladásban szenvedők többsége nem is sejti, hogy hordozza a vírust. A világon jelenleg 200 millióra tehető a krónikus hepatitis C vírus által fertőzöttek száma. A betegség sokszor tünetmentes, kezelés nélkül lassan, évtizedek alatt súlyosbodik. Mivel a vírus a véráramba kerülve okozhat fertőzést, jelentős kockázati tényező az intravénás droghasználat, a tetoválás, a piercing, és azok a vérátömlesztések, amelyek 1992 előtt történtek. Mivel a betegséget már egy rutin laboratóriumi vizsgálat is kimutathatja, bármely ismeretlen eredetű tünet észlelésekor érdemes a háziorvoshoz fordulni.