December 18. - Az emigránsok nemzetközi napja

A kivándorlók napján az emberiség sokszínűségét ünneplik. A XXI. században egyre többen hagyják el szülőföldjüket, hogy aztán más országokban éljenek. A Föld lakosságának 2 százaléka, több mint 150 millió ember él szülőföldjétől távol. AZ EMIGRÁNSOK NEMZETKÖZI NAPJA december 18., ugyanis 1990-ben ezen a napon fogadta el az ENSZ a bevándorlók jogairól szóló határozatot. Első alkalommal 2000-ben ünnepelték ezt az eseményt.

Kováts Mihály huszárezredes
Kováts Mihály huszárezredes

Világszerte közismert, szinte legendás tény, hogy a magyarok mindenütt a Földön jelentős számban megtalálhatók. Így volt ez mindig is az emberiség története során, de jelentős kivándorlási hullámokról, emigrációról csak a múlt század közepe óta beszélhetünk. Az elsõ igazi emigránsok az 1848/49-es szabadságharc katonái, menekültjei.

A század második felétől erőteljes, több százezer főt jelentő kivándorlási hullám indult, elsősorban az amerikai kontinensre. Ennek főleg gazdasági okai voltak. A magyarok azóta képezik részét az Egyesült Államoknak, amióta európai emberek népesítik be az Újvilág földjét. Olyan magyarok vettek részt Amerika építésében, mint Kováts Mihály, - az ízig-vérig kun ember - az amerikai lovasság megalapítója, az amerikai függetlenségi háború huszárezredese.

Az I. világháború, majd Trianon újabb kivándorlási hullámot indított el, a kint letelepült magyarok pedig végleg feladták a hazatelepülés reményét, a végleges letelepedés mellett döntöttek.

A magyar emigránsok a világ minden táján megállták a helyüket, többnyire fontos szerepet játszottak az egyes országok fejlődésében.