A skótok szent madara

Érdekes adalékot találhatunk az 1320-ban kihirdetett Arbroath-i Nyilatkozatban, vagy más néven a "Skót függetlenségi nyilatkozat"-ban. Egyik, számunkra is fontos része, mely elismeri a kapcsolatot a skótok és szkíták között és említi Izrael gyermekeinek kivonulását Egyiptomból. Ősi szkíta törzsek éltek azon a területen, melyre az Asszír Birodalomból deportálták Izrael tíz elveszett törzsét” (hivatkozva a Bibliára és történelmi forrásokra).

"Az ismert ókori krónikákból és könyvekből tudjuk, hogy sok híres nemzet közül a miénk, a skót, mindenhol ismert hírnévvel áldott. Nagy-Szkítiából indultak útnak a Tirrén-tenger és Herkules Oszlopainak útján, hosszabb ideig éltek Hispániában a legvadabb törzsek között, de sehol nem találtak legyőzőre, semmiféle versenyben, bár barbároknak mondják őket. 1200 évvel azután, hogy Izrael népe átkelt a Vörös-tengeren, érkeztek meg hazájukba nyugatra, ahol ma is élnek. Elűzték a britonokat, a pikteket elpusztították, és bár gyakran támadták őket norvégok, dánok és britek, mégis sok győzelem és kimondhatatlan erőfeszítések árán hazát szereztek, és ahogy a régi idők történetírói tanúsítják, attól fogva meg is tartották azt minden rabságtól szabadságban. Királyságukban száztizenhárom király uralkodott saját királyi családjukból, mely folytonosságot egyetlen idegen sem tört meg..."

De nem ez az egyetlen kapcsolat a skótok és a szkíták között. A világ egyik legrégibb zászlójában, a skót zászlóban - amelyet hagyományosan a 9. századra datálnak - szerepel egy fehér andráskereszt, amely Skócia védőszentjének, a mártír Szent Andrásnak a keresztjét jelképezi, kék mezőben.

A legenda szerint, II. Angusz király vezette a pikteket és a skótokat csatába az angol Ethelsztán király ellen, a mai Athelstaneford melletti mezőn, amikor bekerítették őket és az éjszaka folyamán Szent András, aki Nagy-Szkítiában is térített, s akit ferde kereszten égettek el s vált mártírrá, megjelent a királynak és biztosította őt a győzelemről. A következő nap mindkét oldalon egy fehér andráskereszt jelent meg. A piktek és a skótok ezen felbuzdultak és legyőzték az angolokat. Azóta ez a skótok lobogója.

A Függetlenségi Nyilatkozat szövege mellett a skótok között is térítő Szent Andrásra emlékeztető andráskereszt és a képeken is látható Szent Sólyom jól mutatja a skótok és szkíták közötti kapcsolatot, a közös gyökereket. A hasonlóság (vagy egyezőség!?) a mi Turulunkkal nem a véletlen műve!

Az első két kép a Szent Giles Katedrálisban, a harmadik képen pedig egy Glenfinnan-i emlékművön látható a szent madár. A negyedik képen az andráskereszt a skót lobogón.