Petschacher Gusztáv

Petschacher Gusztáv (Bécs, 1844. febr. 9. - Bp., 1890. jan. 7.): osztrák származású építész.

A 2002 óta a Világörökségek között számon tartott Andrássy út hármas tagozódása ellenére kivételes építészeti egységet mutat. Ennek az a magyarázata, hogy alig több mint tíz év kellett kiépüléséhez. Ennek az időszaknak volt az eyik jelentős építésze Petschacher Gusztáv.

Bécsben született és itt is végezte tanulmányait, mások mellett Ferstel és F. Schmidt tanítványa volt. Bécsben kezdte pályáját, ám 1873-ban a Sugár úti építővállalat meghívására Budapestre költözött és viszonylag korai haláláig itt dolgozott.

Szellemes és nagyvárosias neoreneszánsz stílusú bérházépületei­vel a historizmus építészetének egyik jelentős képviselője volt. A reneszánsz formavilághoz végig hű maradt, főként Galeazzo Alessi és Giambattista Castello stílusából merített, melyet toszkán és római elemekkel elegyített roppant kreatívan. Olyan épületek fűződnek nevéhez, mint a MÁV-nyugdíjintézet négy bérháza a Köröndön, a valamikori Terézvárosi Kaszinó (a későbbi Párizsi Nagyáruház), a Harkányi- és Pallavicini-paloták az Andrássy úton, a Teréz körút és a József körút néhány épülete, az egykori Hitelbank, később Pénzügyminisztérium József nádor téri székháza.

Amikor 1890-ben Petschacher 46 évesen hirtelen meghalt, az egyik legkeresettebb budapesti építész távozott az élők sorából. Szellemi hagyatéka nem csupán a hátrahagyott tervrajzokból és vázlatokból állt, hanem abból a stílusörökségből is, amelyet halála után számos más építész vitt tovább - egészen addig, amíg maga a neoreneszánsz stílus ki nem ment a divatból…

Forrás: netlexikon.hu