Október első hétvégéje - Nemzetközi Madármegfigyelő Napok

Az őszi madárvonulás időszakának közepén, minden október első hétvégéjén - idén 1-én és 2-án - rendezik meg Európában a Madármegfigyelő Napokat.

A madárvédelem jelentősége

A madárvédők világszervezete, a Bird Life International kezdeményezésére 1992-ben szervezték meg Európában először az akciót, amelynek az a legfontosabb célja, hogy minél több emberrel megismertessék a madárvédelem jelentőségét, a madár- és természetvédő szervezetek tevékenységét.

Madárles két napon át

A két nap során madárlesen lehet részt venni az egyes országok egész területén, de aki nem akar gyalogolni, a kertjében vagy a közeli erdőben is megfigyelheti a madarakat.

A szervezet a megfigyelés helyszínét, a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakrabban látott madár nevét és számát, valamint a ritka vagy érdekes egyedek jelenlétét regisztrálja.

Egyben verseny is

A rendezvény egyben verseny is az országok között, amelyben Magyarország mindig kiváló eredményeket ért el. Tavaly több mint 3 millió madarat regisztráltak a megfigyelők Európa szerte.

Magyarországon hagyomány

Magyarországon komoly hagyományai vannak a madárvonulás tanulmányozásának, 1908-ban a világon harmadikként vezették be a vonulás kutatásának érdekében a madárgyűrűzést.