December 1. - Az AIDS elleni küzdelem világnapja

Több mint 20 éve nehezedik súlyos fenyegetésként az egyes állampolgárok, az érintettek és családjuk életére a huszadik század egyik legpusztítóbb járványa, az AIDS. Magyarország szerencsére még mindig a gyengén fertőzött országok sorába tartozik, de az évek során szembesülnünk kellett azzal, hogy a fertőzés és a betegség nem ismer határokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére.

Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Maga a fertőzés kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz az AIDS az utóbbi években krónikus, kezelhető betegséggé vált. Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) jelentése szerint 2007 végén 33,4 millió regisztrált fertőzött ember élt a világon, a betegség eddig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett.

A fertőzések száma - részben a megelőzésnek köszönhetően - immár csökkenő tendenciát mutat. Magyarországon és az egész közép-kelet-európai régióban emelkedik a regisztrált HIV-fertőzöttek száma.

Hazánkban 1985 óta végeznek AIDS-szűrést, 2009-ig összesen 1700 HIV-fertőzöttet regisztráltak (a külföldieket is beleértve), a fertőzöttek valós száma pedig a nyilvántartottak duplája lehet.